Sieb Posthuma

Fotografie Dorien van der Meer

Fotografie Dorien van der Meer

ontwerper, tekenaar en schrijver

Sieb Posthuma (1960 - 2014) laat een omvangrijk oeuvre na dat zich uitstrekt over vele disciplines. Van postzegelontwerpen tot theaterdecors en -kostuums en grote muurschilderingen. Daarnaast schreef en illustreerde hij talloze kinderboeken. Uitbundig kleurgebruik, sterk grafische elementen en humor vormen daarbij de kenmerkende elementen.

Hij studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie vond hij snel werk als freelance tekenaar voor dagbladen, opiniebladen en uitgeverijen. Sieb illustreerde boekomslagen voor onder andere Simon Carmiggelt en Thomas Mann en illustreerde voor Vrij Nederland, Trouw, HP De Tijd, Elle Magazine, Italië Magazine en NRC Handelsblad. 

Midden jaren negentig begon hij te schrijven en tekenen voor kinderen. Eén van zijn bekendste creaties is Rintje, waarvoor zijn eigen foxterriër model stond. Naast diverse prenten en voorleesboeken over Rintje, schreef en tekende hij ruim tien jaar lang wekelijks een verhaal over Rintje in NRC Handelsblad. In 2017 verschijnt een 26-delige animatieserie over RIntje, geproduceerd door Lemming Film.

Met schrijver Ted van Lieshout maakte Sieb drie boeken: Van Ansjovis tot Zwijntje, Spin op Sokken en Koekjes. In 2015 verscheen Het Schrijvertje, een bundeling van deze drie boeken. Met Marjet Huiberts maakte hij de prentenboeken over Aadje Piraatje, door theatermaker en acteur Ton Meijer bewerkt tot kindervoorstellingen. Met prinses Laurentien van Oranje werkte Sieb aan een reeks boeken over Mr Finney. Mr Finney is bewerkt tot een opera en een muzikale theatervoorstelling.

In 2012 verscheen Siebs kunstprentenboek over een van zijn favoriete kunstenaars, Alexander Calder. De draad van Alexander Calder is inmiddels uitgegeven in Frankrijk, Duitsland en Brazilië.

bekroonde boeken

Sieb won diverse prijzen waaronder het Gouden Penseel in 2009 voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan en in 2012 voor Een vijver vol inkt. Met Feodoor heeft zeven zussen verdiende hij een Zilveren Penseel in 2007. Ook werd zijn werk meerdere keren bekroond met een Vlag en Wimpel: in 2002 voor Rintje, in 2005 voor Peter en de wolf en in 2010 voor Aadje Piraatje. Zijn werk in NRC handelsblad verdiende een Silver Award van The American Society of Newspaperdesign.

theatervormgeving

Vanaf 2005 richtte Sieb Posthuma zich steeds meer op theatervormgeving. Voor het Diaghilev Festival in Groningen ontwierp hij een doek van duizend vierkante meter. In 2008 ontwierp Sieb Posthuma in opdracht van Het Nationale Ballet het decor en kostuums voor de voorstelling Coppelia. Unaniem schreef de pers lovend over zijn ontwerpen: ‘De vormgeving van Posthuma is een mijlpaal in de balletgeschiedenis’ (NRC 2008). In december 2016 zal Coppelia in reprise gaan in het Muziektheater in Amsterdam. Na Coppelia ontwierp Sieb het decor en kostuums voor de muzikale theaterproductie Mannetje Jas. Deze voorstelling is gebaseerd op Siebs gelijknamige prentenboek. In 2014 maakte hij de tekeningen voor de muzikale voorstelling De Uilenpriesteres van Orplid, een sprookje geschreven en gezongen door mezzosopraan Christianne Stotijn.

internationaal

Het werk van Sieb Posthuma wordt uitgebracht in diverse landen, waaronder China, Amerika, Japan, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Nationaal en internationaal zijn er diverse tentoonstellingen van zijn werk geweest: in Londen (OXO-tower), het Rijksmuseum in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. In 2013 organiseerde het Letterkundig Museum in Den Haag een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk getiteld Een Vijver vol Inkt. In 2014 is een van zijn werken geselecteerd door de Society of Illustrators in New York voor hun Original Art Annual Exhibition.

toekomst

Het fantasierijke, kleurrijke oeuvre van Sieb Posthuma leeft voort. Rintje op televisie, Coppelia in het theater, buitenlandse boekuitgaven. Deze website geeft een overzicht van het bestaande werk en informeert over de ontwikkelingen van zijn werk in binnen- en buitenland.